Blog

Uv Makina Sistem Tasarımı Nasıldır?

Bir flatbed baskı için iki tür sistem tasarımı vardır: “hareketli medya” ve “gerçek flatbed”.

Hareketli Medya
Hareketli medya kullanan baskı makinelerinde, baskı alanı sabittir ve baskı materyali baskı alanı üzerinde hareket eder, tıpkı bir rulodan ruloya baskı makinesi gibi. Makinenin iskeleti hareket etmeden, materyalin makinede düzgün bir şekilde hareket edebilmesi baskı sürecinin kusursuz ilerleyişi açısından çok önemlidir.
Bu tür sistem tasarımı hibrit makinelerde bulunur. Bu makineler genel olarak rulo tabanlı materyaller için tasarlanmıştır, ancak hareket etmeyen baskı tablasına veya kemer sistemine uygun bazı sert materyalleri de desteklemektedir.
Tüm bu özellikler sert malzemenin sabit bir baskı alanında kolayca işlem görebilmesini sağlar.
Bu format ise baskı üreticilerinin çok küçük bir ek maliyet ile aynı zamanda sert materyaller üzerine de baskı yapabilecekleri bir sistem kurmalarını kolaylaştırır.
Baskı merkezleri için “2’si 1 arada” olarak tanımlanabilecek bu sistem, hem sert hem de esnek materyaller ile kolaylıkla kullanılabilir.

“Gerçek” flatbed baskı makineleri ise, kafalar hareket halindeyken baskı materyalinin vakum tablasında sabit bir şekilde kalmasını sağlar.

Bu sistemlerin bazı dezavantajları da söz konusu. Materyalin hareketli olması bazen görselin yanlış yüklenmesine ya da yamulmasına neden olabilir, bu durumda operatörün müdahalesi gereklidir. Ayrıca, kemerli sistemlerde ya da sıkıştırma silindirleri baskı üzerinde izler bırakabilir; bu da iki baskı işlemi arasında her seferinde mürekkep fazlalarının temizlenmesini gerektirebilir. Öte yandan, hibrit baskı sistemleri görece daha hafif materyallere baskı yapabilir, en azından 90 derecelik bir açıyla materyali alır, çünkü köşelerde materyal beslemesinin yapılması gerekir. Özel bir ayırıcı ile materyal doğru konumlandırılmadığı takdirde, hibrit sistem, kanvas ya da kontrplak gibi köşeli ya da düzgün olmayan yüzeyler ve ağır materyaller üzerine başarısız baskılar yapabilir.

Gerçek Flatbed
Diğer yandan gerçek flatbed baskı makinesi, materyalin vakum tablasında sabit durmasını sağlar. Aynı sistemin bir benzeri serigrafide görülebilir, materyale dışardan müdahale edilmesine gerek kalmaz.
Materyalin tabla üzerinde sabit kalması, baskı kalitesini de artıran bir faktördür. Piezoelektrik baskı kafalarının çift yönlü ve hassas bir şekilde hizalanması sayesinde ise verimlilik artar. Kenardan kenara baskı da sonlandırma işlem süresini kısaltır ve ilave kesme işlemlerine gerek kalmaz. Gerçek flatbed makineler, çift taraflı baskıların doğru konumlandırma ile başarıyla elde edilmesini sağlar ve birkaç ayrı baskının tek bir panoda kolaylıkla birleştirilmesine olanak sağlar. Bu sayede baskılar arasında boşluk kalmaz. Ayrıca, çoklu baskılar da bu sistem sayesinde aynı vakum tablası üzerinde konumlandırılarak simultane bir şekilde basılabilir.
Bu özellik bilhassa mağaza içi uygulamalarda kullanılan satın alma noktası reklamları ve vitrin grafikleri gibi küçük baskılar için oldukça avantaj sağlar.

Bir cevap yazın